Go

Contact Us

  • Phone: (60)168864320
  • Email: 
  • Address: Lot 244, 1st & 2nd Floor, Jalan Tunku Abdul Rahman, 93100 Kuching, Sarawak, Malaysia.

 

 

Pengenalan Ringkas Asal BEM

The Borneo Evangelical Mission ( BEM ) telah dipelopori oleh Hudson Southwell bersama-sama dengan dua rakan-rakan pendakwah Frank Davidson dan Carey Tolley, Australia. Mereka menaiki sebuah kapal kargo stim yang lama daripada Melbourne pada awal Oktober 1928 ke Singapura . Bersama dalam perjalanan dengan mereka  adalah Alexander Henderson, perintis perdagangan kayu Asia Tenggara yang telah menawarkan untuk membantu mereka bertapak di pulau Borneo. Henderson meninggalkan pasukan itu pada tahun berikutnya. 

 

Pada 12 November 1928, Southwell dan Henderson mendarat di Kuching, Borneo. Mereka dirujuk kepada setiausaha Rajah yang swasta, Gerard MacBryan; dan sepupu Raja dan penasihat undang-undang, Charles Willes Johnson. Raja telah memberi kebenaran untuk menubuhkan sebuah misi di Sarawak dan disyorkan bermula di kawasan Limbang di utara-timur. Davidson dan Tolley turut serta dalam misi tersebut.

 

 

Tetapan bersejarah itu adalah rejim Raja Putih di Sarawak yang bermula dengan pengembara Inggeris dan pelopor James Brooke yang dihantar ke Borneo pada tahun 1839. Anak saudaranya Charles Johnson Brooke menggantikan beliau pada tahun 1868. The Rajah ketiga Charles Vyner Brooke yang memerintah dari tahun 1917. Era Rajah Putih berakhir pada 1 Julai 1946 apabila Sarawak menjadi tanah jajahan mahkota .

 

Sarawak, bersama-sama dengan Sabah dan Persekutuan Tanah Melayu bersatu bersama-sama dan membentuk Malaysia pada tahun 1963. Dengan peningkatan penggunaan bahasa kebangsaan Malaysia, Borneo Gereja Evangelical tidak lama kemudian juga dikenali sebagai ‘Sidang Injil Borneo atau lebih dikenali sebagai SIB. Kini, gereja-gereja S.I.B. / B.E.M. turut terdapat di Sabah dan Semenanjung Malaysia selain di Sarawak.